Jdi na obsah Jdi na menu
 


B 7401 – TĚLESNÁ VÝCHOVA A SPORT

Název kurzu: Kopaná                                                          Počet Kb.: 2

Identifikační kód:   KTV/0249                                                          Hodinová dotace: 0/2

Semestr: zimní                                                                                  Forma výuky: semestrální

Vyučující: Mgr. Jan Kresta

Cíl:

Seznámit posluchače  s teoretickými a praktickými základy kopané. Upozornit na klíčová místa nácviku a výcviku, specifika ve vztahu k pohybovému učení, vytvořit u posluchačů systematický přehled uplatňovaných pohybových činností a zmínit společenské poslání této pohybové hry. Znalost pravidel by měla dosáhnout takového stupně, aby vhodně doplňovala průběh a organizování hry a případné nedostatky nenarušovaly vedení utkání. Vytvořit u posluchačů schéma postupů vhodných pro svoji aplikaci ve výuce. Kultivovat u studentů dovednosti řídit a rozhodovat utkání.

Obsah:

Obsahem výuky jsou především praktické činnosti, které se orientují na postižení kritických míst při nácviku a výcviku herních dovedností.  Vedle toho se předpokládá  vytvoření řady dovedností vhodných pro aktivní ovládnutí míče formou herních činností jednotlivce, které lze postupně navazovat ve formě herních kombinací. Důraz je kladen na podchycení teoretických poznatků ze systematiky výuky kopané, didaktiky, malých forem kopané a aplikaci průpravných her, cvičení a herních cvičení v praktické části hodin.

Téma přednášek, seminářů a praktických cvičení:

1.      Seznámení se s požadavky  výuky, HČJ - výběr místa  (uvolňování, nabíhání, únik),  přihrávka  vnitřní stranou nohy, analýza vstupní úrovně.

2.      Přihrávka vnitřním nártem, přímým, vnějším nártem, zdokonalování techniky, přihrávání za pohybu, přihrávka hlavou.

3.      Zpracování míče (převzetí, stahování), zpracování míče spojené s přihrávkou, tlumení,  vhazování míče. Cvičení pro získání kontroly nad míčem a “citu” pro míč, individuální manipulace s míčem, průpravné hry, zdokonalování součinnosti trojic hráčů.

4.      Vedení míče a obcházení soupeře  (vedení, zašlápnutí, zaseknutí, krytí ), vedení míče za ztížených podmínek, obcházení soupeře (obhození, prohození, krátká a dlouhá  klička). Útočné a obranné herní činnosti jednotlivce, průpravné hry, průpravná cvičení a herní cvičení, HČJ realizované za ztížených podmínek

5.      Hra hlavou, střelba z místa, po vedení míče a obejití soupeře, střelba hlavou.

6.      Střelba po zpracování míče a po přihrávce. OHČJ - obsazování prostoru.

7.      OHČJ - obsazování hráče s míčem a bez míče. OHČJ - odebírání míče.

8.      Herní činnosti brankáře. Průpravné hry. Rozhodování.

9.      Vybrané průpravné hry, manipulace s míčem, aplikované malé formy kopané, nohejbal, praktické testy – I. část.

10.    Vybrané útočné herní kombinace s návazností na střelbu.

11.    Útočné systémy (základy systému postupného útoku, základy systému rychlého protiútoku)

12.    Vybrané obranné kombinace. Obranné systémy (základy systému územní obrany, základy  systému kombinované obrany). 

13.    Uplatnění HČJ ve variabilních podmínkách hry. Aplikace činnosti rozhodčího. Standardní situace, rozhodování, činnost rozhodčího, utkání – hodnocení výkonu ve hře.

14.    Hra, testy - II. část, udělení zápočtu.

Zápočtové požadavky:

1.      Účast na výuce cca 80 %, tzn. neúčast přesahující tento počet doložit lékařským potvrzením popř. potvrzením z akce  UJEP (2 x 2 hodiny). Neúčast vyšší než 50 % (byť omluvená ) neopravňuje k udělení zápočtu.

2.      Účast na rozhodování a organizaci výuky.

3.      Prokázat formou splnění zadaných dovednostních testů technicky  dobré zvládnutí HČJ.

4.      Prokázaní znalostí základních pravidel kopané formou splnění testu.

5.      Prokázaní znalostí aplikace pravidel kopané a jejich forem v průběhu praktického řízení utkání.

Zápočtové požadavky – praxe:

Ženy

Test A:

Hráčka v postavení na půlící čáře a otočena  zády ke směru vedení míče zpracuje do výšky nadhozený míč, který by dopadl nejméně tři metry před  hráčku (v okamžiku prvního doteku míče se zemí nebo hráčem při jeho zpracovávání  se začíná měřit čas). Vede jej po trase mezi stojany rozestavenými:  první - 9,15m od  středu  hřiště ve směru na  branku, druhý - vlevo (vpravo) 8m po směru a 4m od spojnice střed - branka, třetí - 16m od prvního na  spojnici střed - branka. Vedení míče je zakončeno střelbou na branku. V případě, že vystřelený míč nesměřuje na branku, přičítají se k  výslednému času 3s. Časomíra se vypíná v okamžiku vystřelení míče.

Limit: .............................do 15s

 

Test B:

Hráčka střílí libovolným  způsobem ze značky pokutového kopu do branky rozdělené na dvě stejné poloviny. Úkolem hráčky je ze čtyř střel 3 krát zasáhnout vymezený prostor daný polovinou branky. Míč se nesmí po jeho vystřelení až do okamžiku dopadu do branky dotknout země.

V hale se střílí stejným způsobem z 9 m vzdálenosti do házenkářských branek.

Test C:

Zpracování míče určeným způsobem: tlumením (chodidlem, vnitřní stranou nohy, vnější stranou nohy), stahováním (stehnem, hrudníkem, nártem, vnitřní stranou nohy).

Popis:

Testovanému hráči je nadhazován míč ze vzdálenosti 10m vysokým obloukem. Zpracovává jej určeným způsobem a přihrává zpět nadhazovači. Způsob provedení určuje a mění v průběhu testu zkoušející..

Test D:

Přihrávky určeným způsobem ve dvojicích.

Muži

Test A:

Hráč v postavení na půlící čáře a otočen zády ke směru vedení míče zpracuje do výšky nadhozený míč, který by dopadl nejméně tři metry před hráče (v okamžiku prvního doteku míče se zemí nebo hráčem při jeho zpracovávání  se začíná měřit čas). Vede jej po trase mezi stojany rozestavenými:  první - 9,15m od  středu  hřiště ve směru na  branku, druhý - vlevo (vpravo) 8m po směru a 4m od spojnice střed - branka, třetí - 16m od prvního na  spojnici střed - branka. Vedení míče je zakončeno střelbou na branku. V případě, že vystřelený míč nesměřuje na branku, přičítají se k  výslednému času 3s. Časomíra se vypíná v okamžiku vystřelení míče.

Limit: .............................do 12s

 

Test B:

Hráč střílí libovolným  způsobem z hranice velkého vápna do branky rozdělené na dvě stejné poloviny. Úkolem hráče je ze čtyř střel 3 krát zasáhnout vymezený prostor daný polovinou branky. Míč se nesmí po jeho vystřelení až do okamžiku dopadu do branky dotknout země.

Test C:

Přihrávání přímým, vnitřním nártem obloukem stojícímu hráči a zpracování míče.

Popis:

Dvojice hráčů stojí proti sobě ve vzdálenosti 25-30m. Jeden hráč přihraje určeným způsobem druhému, ten míč zpracuje a znovu obloukem přihrává, atd.

Test D:

Žonglování – vedení míče – střelba

Popis:

Hráč ve vymezeném území žongluje s míčem (po dobu 20 s, míč může 2x dopadnout na zem). Po uplynutí předepsané doby vede míč přímým směrem a slalomem. Po obejití poslední mety střílí na branku některým z nártových kopů.

Posouzení herního výkonu v utkání

Literatura:

BLÁHA,  L.  Rozvoj vytrvalostních schopností v kopané.  In HAVEL, Z. a kol. Rozvoj vytrvalostních schopností.  Skriptum. 1. vyd. Ústí nad Labem :  PF UJEP, 1996, s. 32 - 58. ISBN 80-7044-125-9

ONDŘEJ, O., BUZEK, M., NAVARA, M. Teorie a didaktika kopané. 1. vyd. Praha :  SPN 1986, 181 s.

DOBRÝ, L. Didaktika sportovních her. 1. vyd. Praha : SPN, 1987, 195 s.

Pravidla fotbalu,futsalu a minifotbalu platná od 1.7.2005.1. vyd. Praha:ČMFS, 2005,200 s..ISBN 80-7033-922-5.

http://fotbal.cz/>.